Ugankarska revija

problem 187    

montaa -cela 2

BH Enigmatska revija

bh upitnik 53

Datoteke su pripremljene za prenos u pdf formatu. Možete ih pogledati i odštampati sa besplatnim programom Adobe Reader.

Ako programa nemate, možete ga skinuti ovdje.

Prva križanka na svetu

 

Razne uganke predvsem magični liki in premetanke, so bile poznane že v antiki in so bile v vseh časovnih obdobjih zelo priljubljene. Vendar je bilo potrebno skoraj dva tisoč let, da se je nekdo spomnil črnega polja in tako izumil križanko.

PRVA KRIŽANKA NA SVETU

Že v devetnajstem stoletju so bile objavljane uganke, ki so bile le korak do križanke, pa vendar vsem, ki so poizkušali prave križanke ni uspelo sestaviti. O tem, kdo je avtor prve križanke obstaja več hipotez.


Italijanski ugankar in teoretik Mario Musetti je objavil v svoji raziskavi, da je po njegovem mnenju avtor prve križanke na svetu ameriški novinar Arthur Wynne. Wynne se je rodil v Liverpoolu in se s starši preselil v New York. Zaposlil se je pri časopisu »New York World« in sodeloval v zabavni rubriki. Takrat so v ameriških časopisih objavljali razne kvize, rebuse in druge uganke. Ob koncu leta 1913 je glavni urednik časopisa »New York World« poklical Arturja Wynna in mu naročil naj za božično številko pripravi nekaj novega, zanimivega; nekakšno »puzzle« (uganko) za Fun, ki je bila zabavna priloga v dnevniku »New York World«. Dne 21. 12. 1913 je bila prvič objavljena križanka Arthurja Wynnea. Križanka je zelo hitro postala popularna in so jo kmalu začeli posnemati v Angliji, Franciji, Nemčiji in Italiji.
Poznejša odkritja (na področju biše SFR Jugoslavije) kažejo na to, da je prva križanka bila objavljena precej pred Wynnevo, vendar zaenkrat še velja da je Wynne avtor prve križanke.

 

1-a-prva krianka - wynne

1-b-slika wynne1a

Arthur Wynne

Predstavljamo vam križanko iz sarajevskega časopisa »Nada«, ki je bila objavljena v 24. številki 15. 12. 1895.

1-c--kriank- bih---img281

Avtor križanke je Fehim Spahić iz Sarajeva.
Križanka je predstavljena v originalu , zraven je navedena rešitev križanke.
Tej križanki po mojem mnenju ni kaj pripomniti, vse besede se lepo križajo, vse besede so splošno znane in lahko rešljive. Uredniki v takratnem času so kot pomoč v uganko vpisovali vse črke po abecedi, ki se pojavljajo v uganki.
Mislim da si ta križanka zasluži naziv prve križanke na svetu, vsaj toliko časa, dokler se ne odkrije še kakšna starejša križanka.